Info

Ulkokuva yhdestä opiston rakennuksesta

Opintoseteliavustukset

Kohderyhmä: Maahanmuuttajat, työttömät, perusopetuksen jäleistä koulutusta vailla olevat, oppimisvaikeuksia kokevat sekä eläkkeellä olevat.

Opetushallitus on myönränyt Itä-Karjalan Kansanopistolle opintoseteliavustusta vuonna 2022 14.500 € ja vuonna 2023 14.500 € opiskelijoiden opintomaksujen korvaamiseen tai alentamiseen vapaan sivistystyön vapaatavoitteisessa eli tutkintoon johtamattomassa koulutuksessa.

Tiedote ja hakemus

Kuinka haen opiskelemaan?

 • Hakeminen yhteishaussa 20.2. – 19.3.2024 tai jatkuva haku suoraan oppilaitokseen:
  Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto (kiinteistöhoidon-, kotityöpalvelujen- ja toimitilahuollon osaamisalat). Ravintola- ja catering-alan perustutkinto (ruokapalvelun osaamisala, kokki). Tutkintoon valmentavaan koulutukseen (TUVA). Opistovuosi oppivelvollisille. Yhteishaku osoitteessa www.opintopolku.fi
 • Oma hakuaika tai jatkuva haku suoraan oppilaitokseen:
  Peruskoululinjat, Lasten- ja kodinhoidon linja, Suomen kielen ja kulttuurin linja,  Opinnollinen aktiviteetti-, matkailu- ja kielilinja, Palveluja kotityön erityislinja, Hieronnan sekä Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnot. Vapaiksi jääviä opiskelupaikkoja voit tiedustella opistolta hakuaikojen päätyttyä! Voit aloittaa opiskelun myös myöhemmin lukuvuoden aikana joustavasti.
 • Lisätietoja opistolta, opinto-ohjaajilta ja työvoimatoimistoista.

Mitä vaatimuksia minun tulee täyttää?

 • Yleis- ja ammattisivistävät opintolinjat sekä toisen asteen ammatillinen koulutus:
  – opiskelijan tulee ennen koulutuksen alkua olla täyttänyt 16 vuotta tai suorittanut oppivelvollisuuskoulun hyväksyttävästi
  – oppivelvollisuusikäinen voidaan hyväksyä opiskelijaksi peruskoululinjalle erityisestä syystä.
 • Ammattitutkintoihin valmistavat koulutukset:
  – alalla vaadittava hyvä terveys sekä hyväksytysti suoritettu oppivelvollisuus.

Millä perusteilla opisto valitsee opiskelijansa?

Aikuisten perusopetus
Ei pohjakoulutusvaatimusta, oppivelvollisuusiän ylittäneille. Oppivelvollisuusikäinen hyväksytään opiskelijaksi erityisestä syystä.
Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (TUVA)
Perusopetuksen kuluvana tai edellisenä vuonna päättäneet
Palvelu- ja kotityön erityislinja
Soveltuvuus koulutukseen
Suomen kielen ja kulttuurin linja, Lasten- ja kodinhoidon linja, Opinnollinen aktiviteettilinja
Oppivelvollisuuskoulun hyväksytty suorittaminen tai vastaavat tiedot

Ammatilliset tutkinnot
Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto
Valintaperusteet peruskoulupohjaisiin ammatillisiin perustutkintoihin Katso www.opintopolku.fi
Hieronnan ammattitutkinto
Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto
Valintaperusteet yleissivistävä ja ammatillinen koulutus, työkokemus, harrastuneisuus, riittävä terveys ja soveltuvuus alalle (ns. SORA-lainsäädäntö)

Voit hakeutua suoraan tutkinnon suorittajaksi, mikäli sinulla on työssä, koulutuksissa tai harrastuksissa hankittua osaamista, joka vastaa tutkinnon perusteissa esitettyjä arvioinnin kohteita ja kriteereitä.

Miten asun ja saan vapaa-aikani kulumaan?

Opistolla on nykyaikainen opiskelija-asuntola ja muita asumisvaihtoehtoja. Opiskelijoiden viihtyvyydestä, turvallisuudesta ja terveydestä huolehtivat vapaa-ajan-/ asuntolaohjaajat, kouluterveydenhoitaja ja muu henkilöstö sekä yöpäivystäjä asuntolassa. Lemmikkieläimiä ei voi tuoda opiskelija-asuntoihin.
Iltaisin ja viikonloppuisin on monipuolista kerho-, kurssi- ym. yhteistoimintaa. Teemme myös yhteisiä retkiä. Ne ovat pääosin maksuttomia.

Luonto, retkeily, elämykset

Opistoa ympäröi ainutlaatuinen luonto, Saimaan vesistö, maan tunnetuimpiin luontonähtävyyksiin lukeutuva jääkauden jälkeensä jättämä Punkaharju sekä jatkosodan Salpalinja. Hyvät mahdollisuudet ulkona tapahtuvaan liikkumiseen, patikoinnin ja ratsastuksen harrastamiseen. Voit seurata luonnon muutoksia eri vuodenaikoina, lintujen elämää ja tähtitaivaan ilmiöitä. Iltaisin on mahdollista harrastaa kerhotoimintaa mm. liikuntaa, kokkausta, käsitöitä, kudontaa, musisointia, maalausta, näyttelemistä, pelata lento-, sulka- ja jalkapalloa, pöytätennistä sekä käyttää tietokoneita ja nettiyhteyksiä. Viikonloppuisin järjestetään ohjattua käytännön toimintaa. Kuntosali ja uimahalli sijaitsevat opiston läheisyydessä.
Saunat asuntolassa ja opiston rannassa lämpiävät usein ja ovat opiskelijoiden käytössä.

Kulttuuri ja urheilu

Savonlinnan seudun tarjonta on monipuolista: Kesäisin on oopperajuhlat, balettivierailuja, taidenäyttelyjä, Luston metsäkulttuuripäivät ja Sulkavan soudut sekä talvisin erilaisia tapahtumia.

 

Mitä opiskelu maksaa?

Opiskelukustannukset vapaan sivistystyön koulutuksissa:
Suomen kielen ja kulttuurin linja, Lasten- ja kodinhoidon linja, Opinnollinen aktiviteettilinja

Opetus on ilmainen 16-17-vuotiaille. Yli 18-vuotiaille opetus maksaa 11 €/vko.
Asuminen 2-3 hengen huoneessa maksaa 11 €/vko.
Ateriat maksavat 45 €/vko opistolla asuvilla (aamupala, lounas, päiväkahvi, päivällinen, iltapala) ja lounas 20 €/vko ulkopuolella asuvilla.
Opetus, asuminen ja ateriat maksavat yhteensä
– alle 18-vuotiailla opistolla asuvilla 56 €/vko, ulkopuolella asuvilla 20 €/vko
– yli 18-vuotiailla opistolla asuvilla 67 €/vko ja ulkopuolella asuvilla 31 €/vko.
Koko työvuosi (9 kk) maksaa iästä, asumisesta ja ruokailusta riippuen 760 €-2680 €. Kirjat, muun opiskeluun liittyvän materiaalin ja matkakulut opiskelijat maksavat itse.

Kun suomen kielen ja kulttuurin koulutus on hyväksytty Te-toimistossa opiskelijan kotoutumissuunnitelmaan ovat opetus, asuminen, aamupala, lounas ja päivällinen maksuttomia.

Tukea opiskeluun?

 • Opiskelu oikeuttaa opintotukeen. Aikuisopiskelija voi saada aikuiskoulutustukea, koulutuspäivärahaa
  tai työttömyysetuutta tietyin edellytyksin.
 • Vapaan sivistystyön vähintään 8 opintoviikkoa kestäviin opintoihin voi saada opintoseteliavustuksia.
 • Lisätietoja saa KELA:lta (www.kela.fi/opintotuki), työvoimatoimistoista (www.mol.fi), koulutusrahastolta (www.koulutusrahasto.fi) ja opistolta.
 • Kun opiskelu kestää vähintään 8 kk, voi saada opiskelija-alennuksen juna- ja linja-automatkoilla tietyin edellytyksin ja rajoituksin.
 • Opiston omalla opiskelijakortilla saa opiskelija-alennuksen esim. konserttien, näyttelyiden, teatterien, uimahallin jne. pääsylipuista